Чи можна робити щеплення під час пандемії?

17.09.2020 18:19:192 переглядаАвтор: admin

Зараз в Україні спостерігається нестійка епідситуація з інфекційних хвороб, а захворюваність на кір, кашлюк та дифтерією набуває загрозливого характеру. На час пандемії коронавируса планові медогляди були заборонені, проте щеплення за календарем МОЗ дозволив.

«Щеплення профілактичні не тільки не заборонені, а навпаки повинен бути ще більше відсоток охоплення дітей ніж у нас було в попередні роки, не менше 95% для того, щоб на тлі коронавірсноъ інфекції не створити умови для виникнення епідемії інших інфекційних хвороб, яких можна уникнути . Це такі хвороби як туберкульоз, вірусний гепатит B, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець і поліомієліт», – розповіла міський педіатр Лілія Бачинська.

Кілька років тому в Західній Україні вже був зареєстрований спалах поліомієліту у дітей, щоб убезпечити дитину від даної хвороби і ряду інших інфекцій варто робити щеплення. У дитячій лікарні є достатня кількість ефективних і якісних вакцин.

«Закликаю всіх батьків відповідально ставитися до здоров’я дітей. У нас основна вакцинація проводиться у дітей до 18 місяців. У перший день після народження йде вакцинація проти гепатиту B, на третій день прищеплюються діти проти туберкульозу. У два, чотири і шість місяців виконується комплексна вакцинація проти дифтерії, правця, ХІБ-інфекції, поліомієліту та коклюшу. У рік йде ревакцинація ХІБ-інфекції та вперше йде вакцинація КПК і в 18 місяців вакцинація АКДС. Наступний етап – перед школою в 6 років виконується вакцинація від дифтерії, правця, поліомієліту, кору, паротиту та краснухи», – каже фахівець.

Вакцинація процес добровільний, змусити батьків її робити лікарі не можуть, тому відповідальність за відмову від щеплення тільки на батьках.

«При категоричній відмові ми не можемо змусити батьків, вони повинні самі розуміти для чого потрібно захищати свою дитину і для чого потрібно робити щеплення. В такому випадку пишеться відмова від щеплень, який підклеюється в медичну амбулаторну карту. При відмові від щеплень лікарі не мають права писати допуск до відвідування шкільних та дошкільних установ», – додала Лілія Бачинська.

В Олександрії раніше вже реєстрували випадки захворюваності дітей коклюшем, в минулому році був спалах кору, іноді з ускладненнями.

«Спалах кору був дуже серйозний, величезна кількість людей різного віку на території Західної та Центральної України хворіли на кір. Велика кількість людей перехворіли з ускладненнями, були енцефаліти, пневмонії та, на жаль, були смерті від цих керованих інфекцій. Всі вірусні інфекції впливають на імунітет, при зниженому імунітеті створюються передумови для розвитку COVID-19, якщо ви будете в контакті з хворим», – уточнила педіатр.

«Колективний імунітет створюються при наявності охоплення вакцинацією більше 95% населення. При його відсутності створюються передумови спалаху інфекції на цій території. Епідеміологія тут однозначна. Колективний імунітет захищає від швидкого поширення інфекції. У разі занесення якогось інфекційного агента в цей колектив хворітимуть щеплені і нещеплені, але щеплені люди будуть хворіти значно легше і практично без ускладнень», – запевнила Лілія Бачинська.

У разі якщо дитина пропустила вакцинацію за календарем зверніться до педіатра або сімейного лікаря, щоб надолужити пропущенні щеплення.

Номери телефонів сімейних лікарів та педіатрів Олександрії можна подивитися на сторінці https://alnews.com.ua/news/ohorona-zdorovja/nomery-telefoniv-simejnyh-likariv-ta-pediatriv-oleksandrii/.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022230 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022260 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022364 перегляди

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: