В області погіршилась ситуація захворюваності на гострі кишкові інфекції
В області, як і в Україні взагалі, спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на гострі кишкові інфекції. Так, за поточний період 2016 року в Україні всього зареєстровано 137 спалахів інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 2762 особи, з них 1277 дітей (46,2%); по області – 7 спалахів інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 104 особи, з них 41 дитина віком до 18 років (39,4%), в Олександрії спалахи не реєструвалися.
За інформацією Головного Управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, в області 5 спалахів сталися на об’єктах державного санепіднагляду (71,4%), кількість постраждалих склала 79 осіб, із них 23 дитини віком до 18 років, інші 2 спалахи сталися в побуті та в дорозі. Найбільше спалахів відбулося на об’єктах ресторанного господарства – 3, в дитячому навчально-виховному закладі – 1, в таборі оздоровлення та відпочинку – 1. За етіологічним фактором спалахи розподілилися таким чином: ротавірусна інфекція – 2, сальмонельози – 2, стафілококова інфекція – 2, гепатит А – 1, ГКІ невстановленої етіології – 1. Фактори передачі: харчовий фактор – 4, контактно-побутовий – 3.
На виконання доручення Голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 05 серпня 2016 року №01-26/145/2, з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими спалахами гострих кишкових інфекцій серед населення міста, відповідно до розпорядження Олександрійського міського голови від 11 серпня 2016 року за №р-130-з була створена робоча група з обстежень закладів громадського харчування та торгівлі продовольчою групою товарів, яка працювала в період з серпня по жовтень поточного року. До складу даної групи входив і фахівець Управління Держпродспоживслужби в Олександрії.
Всього робочою групою було обстежено 47 об’єктів, із них закладів громадського харчування – 26, торгівлі – 21, у 3-х випадках фахівці були не допущені до обстежень.
Основні порушення, які були виявлені під час обстежень закладів: несвоєчасне проходження періодичних медичних оглядів працівниками закладів, або ж відсутність особових медичних книжок на робочому місці. Закладами громадського харчування не проводиться контроль мікробіологічних показників безпеки кулінарної продукції власного виготовлення; у більшості підприємств громадського харчування була відсутня супровідна документація, що засвідчує якість та походження продуктів харчування, які використовуються для приготування страв. Порушення правил та умов зберігання харчових продуктів. порушення правил утримання приміщень. Відсутність дезінфекційних засобів та договорів та угод із спеціалізованими організаціями на проведення робіт з профілактичної дератизації.
З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь, Управління Держпродспоживслужби в Олександрії рекомендує: не вживати продуктів харчування при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Варто зберігати продукти харчування відповідно до маркування, що зазначене на упаковці. Не потрібно купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції. Не слід готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин. Не рекомендується брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання). Не варто готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом. Не рекомендується використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом. Варто обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!
Л.Хільченко – лікар із загальної гігієни, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]
Залишити коментар