Олександрійці хворіють на гострі кишкові інфекції у 2,6 рази частіше, ніж у середньому по області

28.07.2017 00:00:002 переглядаАвтор: admin
/news/18562-oleksandrijjci-khvoriyut-na-gostri-kishkovi-infekciyi-u-26-razi-chastishe-nizh-u-serednomu-po-oblasti

Показник захворюваності мешканців міста Олександрії на гострі кишкові інфекції перевищує обласний у 2,6 рази. За останній рік він зріс на 13%, а за перше півріччя 2017 року зареєстровано 207 таких випадків, у яких найчастіше постраждалими були діти до 17 років. Основними причинами зараження є неправильне зберігання та приготування продуктів у домашніх умовах та недостатня уважність батьків по відношенню до власних малолітніх дітей. Тому спеціалісти публікують основні правила профілактики.

Про це повідомила начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби в м. Олександрії Л. Хільченко сьогодні, 28 липня.

У зв’язку із погіршенням ситуації щодо гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, Держпродспоживслужба міста Олександрії поширила 5 основних правил профілактики гострих кишкових інфекцій:

  • Чистота – понад усе. Обов’язково мийте руки після відвідування туалету, обов’язково мийте руки перед приготуванням їжі. Ретельно мийте всі поверхні і кухонне приладдя Боріться з гризунами і комахами.
  • Сире – окремо від готового. Зберігайте сире м’ясо, птицю і морепродукти окремо від інших харчових продуктів. Використовуйте для сирих продуктів окремі ножі і розробні дошки. Зберігайте продукти в закритому посуді, нарізно сирі і готові.
  • Прожарювати і проварювати – як належить. Ретельно прожарюйте і проварюйте продукти. Розігріваючи супи і борщі, доводьте їх до кипіння. Готовність м’яса або птиці визначайте за кольором соків (вони мають бути прозорими).
  • Зберігати продукти в холодильнику. Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі понад 2 години. Зберігайте всі приготовлені страви та страви, що швидко псуються, в холодильнику. Не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику.
  • Вживати лише свіжі і якісні продукти. Вибирайте свіжі продукти, без ознак псування. Мийте фрукти і овочі чистою проточною водою. Не вживайте продукти, термін придатності яких минув. Не готуйте страви у великих кількостях, із запасом. Для питних потреб використовуйте лише кип’ячену або бутильовану воду. 

Крім того, було оприлюднено статистику щодо епідемічної ситуації із захворюваності населення на гострі кишкові інфекції.

Згідно інформації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів поточний рік характеризується погіршенням санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

З початку року в Україні фахівці служби взяли участь у розслідуванні 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждала 941 особа, з них 750 дітей (79,7%). За аналогічний період минулого року було зареєстровано 70 спалахів, внаслідок яких постраждало 1602 особи, з них 816 дітей (50,9%).

За поточний період року на Кіровоградщині було зареєстровано 2 випадки групових захворювань на гострі кишкові інфекції, в яких постраждало 12 осіб. Так, у квітні захворіло                    4 вихованці одного з дошкільних навчальних закладів Долинського району. За результатами лабораторного обстеження у дітей підтверджено ротавірусну інфекцію. В червні зареєстрований спалах ротавірусної інфекції в м. Помічна Добровеличківського району, в результаті якого постраждало 8 осіб, із них вихованців ДНЗ – 6 (дітей).

За даними Олександрійського міськміжрайонного відділу ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України», протягом І півріччя 2017 року спалахи інфекційних захворювань та групові харчові отруєння в організованих колективах міста, в т.ч. і дитячих закладах, – не реєструвалися.

Показник захворюваності населення міста на гострі кишкові інфекції, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, виріс на 13,3% і становить 228,2 на 10 тис. (207 випадків) проти 201,4 (185 випадків). Показник захворюваності перевищує обласний в 2,6 рази (обласний показник захворюваності гастроентероколітами склав 88,5 на 100 тис. населення, що також на 18% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Захворіло 854 особи проти 730 за 2016 рік).

Етіологічна розшифровка гастроентероколітів склала 67,6 %  проти 66,7% в 2016 році. Із загальної кількості захворілих 70,1 % – діти до 17 років.

Показник захворюваності на ін. сальмонельози виріс в 1,8 рази і становить 7,7 на 10 тис. населення (7 випадків), проти минулорічного показника – 4,4 (4 випадки).

Основний фактор передачі (зараження) – харчовий. Умови, що сприяли захворюванню – порушення правил зберігання та приготування харчових продуктів в домашніх умовах, недотримання рекомендацій по догляду за  дітьми раннього віку.

Фото – promin.cv.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022386 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022443 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022609 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: