Небезпека вживання дикорослих грибів
Олександрійський міськміжрайонний відділ ДУ «Кіровоградський ОЛЦ МОЗ України» нагадує про необхідність бути уважними і обережними під час збирання грибів, приготування страв з дикорослих грибів. Також закликає батьків та вчителів періодично проводити роз’яснювальну, виховну роботу з метою підвищення рівня обізнаності, відповідальності і настороги.
Протягом 2016 року в Кіровоградській області зареєстровано 2 випадки отруєнь грибами на 2 адміністративних територіях, з кількістю потерпілих – 6 осіб. Летальних випадків не зареєстровано. Всі постраждалі – дорослі люди.
Світловодський район (смт. Власівка) – 1 випадок з 2-ма потерпілими, місто Олександрія – 1 випадок з 4-ма потерпілими.
Причинами отруєнь грибами залишаються: незнання видової належності грибів; потенційно небезпечні місця збирання грибів (лісосмуги, лісові насадження біля населених пунктів); порушення правил збирання та приготування грибів; безвідповідальне ставлення людей до свого здоров’я.
Слід зазначити, що кількість потерпілих дітей від грибних отруєнь щорічно знижується: 2012р. – 12 дітей; 2013р. – 5 дітей; 2014р. – 1 дитина; 2015р. та 2016р. – 0.
Щоб не отруїтися, найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи гриби краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох разів) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Пам’ятайте, гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Повідомте цю інформацію близьким, сусідам і знайомим, цілком можливо, що ви врятуєте чиєсь життя.
Марина Первак, завідувач Олександрійського міськміжрайонного відділу ДУ «Кіровоградський ОЛЦ МОЗ України»

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]
Залишити коментар