Музей Миру в Олександрії

03.11.2011 00:00:0013 переглядівАвтор: admin
/culture/205-muzejj-miru-v-oleksandriyi

 МУЗЕЇ ДЛЯ МИРУ

Після страшних подій липня 1967 року назріла велика міжнародна напруга, спричинена конфронтацією у В’єтнамі, «шестиденною війною» між Ізраїлем та арабськими країнами, і врешті –решт, багаторічною холодною війною між Сходом та Заходом. 8 грудня 1968 року Папа Римський ПавлоVI запропонував, щоб весь світ святкував початок Нового року як день миру, було започатковано свято — День всесвітніх молитов про мир. І вже 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день миру як день загального припинення вогню і відмови від насильства. Він покликаний змусити людей не лише задуматися про мир, але і зробити що-небудьзаради нього. Було ухвалено, що починаючи з 2002 року Міжнародний день миру буде щорічно відзначатися 21 вересня.
З цього моменту в кожному куточку світу створюються різноманітні товариства, установи, організації які проголошують своїм гаслом боротьбу за мир, як боротьбу за життя і здоров’я людей, за взаємопорозуміння між народами.


Таким культурним осередком мирного життя на Олександрійщині є міський музей Миру – єдиний в незалежній Україні. За всю історію людства світу відомо 18 музеїв Миру. До сьогодення в світі залишилось лише 11 музеїв такого напрямку. Кожен із них має спільну мету – мир у всьому світі, але відрізняються своєю специфікою.


Олександрійський музей Миру розкриває питання війни та миру, дружби між народами, діяльність міжнародних організацій. Ініціатором, засновником та в подальшому і першим директором музею була ентузіастка музейної справи, історик та краєзнавець Інна Антонівна Шульга, яка за півтора десятка літ із пошуковцями зробила багато для наповнення музею цікавими експонатами, безцінною інформацією. Завдяки ініціативності, наполегливості та невтомній праці при допомозі Радянського комітету Захисту Миру та Олександрійської міської ради 8 листопада 1987 музей Миру гостинно відчинив свої двері.


Перший директор музею Миру Шульга Інна Антонівна – ветеран праці, учасник війни, Почесний громадянин міста, нагороджена медаллю « Захисник Вітчизни » і в 1999 році її ім’я занесене до «Золотої Книги України», здійснила вагомий внесок у розвиток культури міста, музейної справи, плідну довголітню роботу по патріотичному вихованню молоді.


Сьогоді музей визнаний Організацією Об’єднаних Націй, Українською Радою Миру, Міністерством Оборони України, і тісно підтримує творчі стосунки з музеями Миру Японії, Данії, Англії, Швейцарії. Лондонський центр міжнародного молодіжного туризму заніс Олександрійський музей Миру до списку найбільш цікавих оглядових об’єктів Європи.


Музей Миру є справжньою скарбницею пам’яті декількох поколінь. Експозиція музею складається із трьох залів: зал України, зал Миру і етнографічний зал «Світлиця козака Вуса». В залі України представлена експозиція яка має назву «На історичному шляху державності», а також «Україна в боротьбі за незалежність і мир». Розпочинається вона висловом Т.Г.Шевченка «Було колись в Україні…»


В залі Миру зібрані матеріали пов’язані з історією боротьби за мир після І світової війни, які показують її наслідки, а також чому людство повинно вести активну боротьбу за мир на планеті. В залі діють такі постійні виставки: «Перша світова війна»; «Громадянська війна»; «Друга Світова та Велика Вітчизняна війни», «Чорні тюльпани».


Своїми експонатами зал Миру висвітлює створення та діяльність ООН по збереженню Миру, миротворчу місію Збройних Сил України, діяльність Української Ради Миру та української діаспори за кордоном, також представлена виставка «Космічні кроки України», яка розповідає про досягнення України у космічній галузі.


Дружність та співпрацю країн світу висвітлюють виставки «Україна – Китай», «Міста-побратими». Етнографічний зал «Світлиця козака Вуса», відкритий в 1994 році, розповідає про побут та звичаї українського народу, як українці із сивої давнини прикрашали свої оселі, якою була українська хата, національний костюм, розвиток писанкарства, знаряддя повсякденної праці селян.


Олександрійський держаний музей Миру проводить велику просвітницьку роботу серед учнівської та студентської молоді по патріотичному та громадянському вихованні: постійно проводяться масові заходи, зустрічі, наукові конференції, круглі столи, тематичні експозиції, організовуються виставки творчих робіт місцевих майстрів, народних умільців, оглядові та тематичні екскурсії, лекції.


Велика увага приділяється поповненню фондів музею: збору унікальних експонатів та цінних документів. З роками музей перетворився на важливий осередок культури мистецтва нашого міста, значний духовний центр популяризації та пропаганди історії Олександрії.


Музей Миру — символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. «Хай живе загальний мир у всьому світі»!!!


І. В. Тарасенко,
Головний зберігач фондів
Олександрійського міського
музею Миру

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022231 перегляд

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022260 переглядів

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022366 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: