Як вибрати хорошу розсаду?

10.05.2019 00:00:000 переглядівАвтор: admin
/qualityoflife/10891-yak-vibrati-khoroshu-rozsadui

Де краще купити розсаду і як вибрати якісну, адже кожному городникові знайоме почуття розчарування, коли саджанці никнуть на 2–3 день посадки у відкритий ґрунт. Кілька практичних порад допоможуть вам за зовнішнім виглядом визначити і купити якісну розсаду.

Де і як купити розсаду?

Ніколи не купуйте розсаду про запас. Тобто, не залишайте її на 3–4 дні у воді або у мокрій мішковині. Така розсада буде приживатися не 3–4 дні, а 8–10, адаптація до відкритого ґрунту буде проходити тривалий період і потребуватиме додаткової роботи/турботи.

Ніколи не купуйте розсаду всіх культур одразу. Поспіх при посадці, особливо у непрогрітий ґрунт, загрожує поганими наслідками. Краще купити розсаду вранці до 10–11 годин і висадити в той же день після 15 годин. Мине денна спека, за ніч рослини трохи адаптуються до навколишнього середовища. Якщо стоять спекотні дні, не забудьте притінити рослини з 11–12 до 15 годин від палючих сонячних променів.

На ринку, перш ніж купити розсаду, ознайомтеся з пропозиціями. Віддайте перевагу офіційним організаціям, у яких на видному місці розміщені ліцензія та інші документи, які дають дозвіл на продаж.

Зупиніть свій вибір на розсаді, яка чітко розкладена по окремих ящичках, піддонах. Краще обрати розсаду, яку виростили в окремих касетах, горщиках, стаканчиках з зазначенням сорту, гібриду. Особливо будьте уважні до розсади огірків, кабачків, патисонів та інших культур, що погано переносять пересаджування. Вони повинні бути в окремих ємностях із закритою кореневою системою.

За якими зовнішніми ознаками вибрати якісну розсаду?

Необхідно звернути увагу на такі зовнішні показники.

Коренева система розсади

Сьогодні продавці пропонують покупцям розсаду, яку вирощують двома способами?—??з відкритою і закритою кореневою системою. Розсада з відкритою кореневою системою зазвичай проходить процедуру пікіровки. На якості розсади спосіб вирощування не відображається.

Огляньте уважно розсаду з відкритою кореневою системою. Кожен сорт або гібрид не повинен лежати просто купкою, а має бути в окремому ящику. Свіжа коренева система має злегка розчепірені розвинені корінці і сформовані клубочком мичкуваті або пуп’янком?—??молоді. Ґрунт на корінцях розсади повинен бути свіжим вологим, не мокрим, легко обсипатися крупинками при струшуванні. Коренева система в густій бовтанці, що звисає закритим бутоном свідчить про те, що розсада не свіжа, навіть якщо листя рослин здаються свіжим і не обвисає. Корінці у бовтанці повинні бути добре помітні, бути без наростів, горбків. Кінчики корінців повинні бути білими, живими, але не пожовклими з загрубілою шкіркою.

Практичніше купувати розсаду всіх розсадних культур, яку виростили в окремих ємностях, таблетках, касетах, горщиках і стаканчиках. Свіжа розсада з мичкуватою кореневою системою легко приживається на новому місці, а зі стрижневою, як правило,?—??ні.

Такі культури, як огірки, кавуни, кабачки, патисони завжди потрібно купувати з закритою кореневою системою, щоб під час пересадки не пошкодити центральний корінець. Найкращою до посадки вважається розсада таких культур, яку вирощували в торфо-перегнійних горщиках.

Під час вибору розсади зверніть увагу на такі зовнішні показники.

Висота розсади

Висота розсади томатів, болгарських перців, баклажанів, помилкових стебел розсади цибулі повинна становити 25–30 см. У капусти ранньої стебло 13–15 см, а у пізньої?—??15–20 см.

Вирівняна за розмірами, коренаста розсада?—??явне свідчення того, що рослини вирощувалися із дотриманням всіх вимог до харчування, поливу, освітлення, температури ґрунту і повітря.

Стебло розсади

Стебло пряме, не кручене, гладке, без тріщин, пухирців (якщо це не біологічна ознака культури). Стебло розсади при м’якому згинанні не ламається (перегодоване, жирне), а легко гнеться і відновлює вертикальне положення.

Товщина/діаметр стебла розсади томатів ранніх 7–8 мм, у більш пізніх?—??7–10 мм, трохи опушене, легких фіолетових відтінків.

У баклажанів і перцю болгарського стебло розсади має діаметр відповідно 6–7 і 4–6 мм біля кореневої шийки. У баклажанів стебло трохи шорстке через опушення, у перців?—??темно-зелене, гладке. Міжвузловини не перевищують 2,0–2,5 см. Рослини коренасті, вся рослина одного забарвлення.

У капусти стебло має висоту від кореневої шийки до перших листків 3–6 см. Чим більший діаметр стебла, тим краще. Добре розвинена розсада буває при товщині стебла не менше 8–10 мм. Рослини з кволими пагонами, у яких діаметр стебла не перевищує 3–4 мм, купувати не потрібно. Стебло має бути прямим, без кривизни. Якщо стебло зігнуте, на приживання розсади потрібно більше часу, а урожай дозріє на 2–3 тижні пізніше. Гладке, без перетяжок і темних плям. Усі відхилення від однотонного забарвлення свідчать про захворювання або наявність шкідників.

Листя розсади

Листя у всіх видів розсади повинні відповідати забарвленню, характерному для сорту. Неприродно темно-зелене листя свідчить про перегодовування азотом. Сама рослина при цьому крихка і легко ламається. Якщо природний колір листя певного сорту культури вам не знайомий, можна переглянути розсаду кількох продавців, знайти у кількох господарів цей сорт і придивитися до листя рослин (зрізаність листової пластинки, колір листя, опушення).

У розсади томатів ранніх сортів кількість добре розвинених листків становить приблизно 5–6 шт. Рослина повинна мати квіткову кисть, краще з 1–2 розпущеними квітками. Середні та пізні сорти розсади формують до висадки 8, іноді до 10 справжніх листків.

Розсада раннього перцю, яка готова до висадки, має 6–8 листочків і квіткові бутони, 8–12?—??у середніх і пізніх сортів. Якщо колір листя світло-зелений, а всі інші показники в нормі, то після висадки розсаду в найближчі 5–6 днів потрібно підживити добривами хелатних (легкозасвоюваних) форм, настоєм золи або туками з мікроелементами.

Розсада ранньої капусти до висадки має 5–6 справжніх листків, середньої і пізньої?—??6–7. Усе листя має бути цілим, без надлому, з легким восковим нальотом (можливі світло-фіолетові відтінки). Пожовклі нижні листя можуть бути ознакою ураження поширеним захворюванням?—??килою.

Найпоширеніші помилки під час вибору розсади

Не варто купувати розсаду, яка переросла. Вона не сформує більш раннього і повноцінного врожаю, оскільки витрачає більше часу на адаптацію і приживлення кореневої системи.

Бліді листя, нерівномірно забарвлені, витягнуті напівпрозорі стебла, корінці у формі зів’ялих бутонів?—??така розсада непридатна до посадки.

На стеблі сліди видаленого листя, темні цятки і невеликі рисочки на стеблах, мозаїчне недорозвинене листя з засохлими кінчиками. Від такої розсади краще відмовитися. Вона також непридатна до висаджування.

Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам придбати якісну здорову розсаду і виростити багатий урожай.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...
поділитисяподілитисяподілитисяподілитися

Залишити коментар

  Підписатися  
Повідомлення про
Народні новини
Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрієць, який викинув сміття у «топольках» вибачився і отримав штраф (ВІДЕО)
23.05.2022228 переглядів

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

Олександрійська сім'я вивозила сміття у «топольки»
Олександрійська сім’я вивозила сміття у «топольки» (ФОТО/ВІДЕО)
23.05.2022254 перегляди

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою»
В Олександрії біженці з Харкова потрапили у ДТП з «євробляхою» (ФОТО/ВІДЕО)
23.03.2022359 переглядів

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: