До чого може призвести брак йоду в організмі людини і як цьому запобігти?
Профілактика дефіциту йоду є обов’язковою процедурою для кожної людини, а особливо важлива вона для дітей. Йод відповідає за важливі функції організму і його відсутність може нашкодити здоров’ю. Детальніше про причини і наслідки дефіциту йоду в організмі ми запитали у Людмили Хільченко, лікаря із загальної гігієни, начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби в Олександрії.
– Людмила Павлівна, навіщо людині йод?
– Йод необхідний кожній людині протягом усього життя, його брак в організмі хоч і непомітний на перший погляд, але може спричинити досить неприємні наслідки. Значно ускладнює проблему той факт, що організм не здатний самостійно виробляти йод, він може надходити тільки ззовні: з корисних продуктів харчування або ж із спеціально розроблених вітамінно-мінеральних і лікарських комплексів.
Необхідність йоду обумовлена його значенням для синтезу тиреоїдних гормонів, майже половину маси основного гормону щитовидної залози, тироксину, складає йод. Гормони щитовидної залози беруть активну участь в розвитку та регуляції функції нервової системи та психіки, серцево-судинної системи, органів травлення, репродуктивної функції та кістково-м’язової системи.
Відомо, що під впливом тиреоїдних гормонів матері на 12-15 тижні вагітності формуються основні структури головного мозку плода (в тому числі кора, мозолисте тіло) та орган зору. Уже на 15-40 тижні вагітності тиреоїдні гормони матері та плода сприяють формуванню нервової системи, визріванню нейронів, мієлінізації, формуванню синапсів.
– Чи існують якісь передумови дефіциту йоду в організмі українців?
– Проблема дефіциту йоду в Україні носить ендемічний характер, тобто для виникнення цього захворювання існують об’єктивні передумови через нестачу йоду в ґрунті, воді, продуктах харчування. Кіровоградська область відноситься до регіону з незначним йододефіцитом, але погіршення екологічного стану довкілля, розбалансованість добових раціонів, особливо по макро- і мікроелементному складу не виключає цю проблему.
– Які ж практичні заходи можуть бути рекомендовані для профілактики йодної недостатності?
– Найбільш ефективною є постійна масова профілактика. Вона полягає у тому, що все населення країни постійно використовує йодовану сіль як джерело йоду. Саме йодування всієї солі, яка використовується у харчуванні людей і домашніх сільськогосподарських тварин, за рекомендацією ВООЗ, МРКЙДЗ, ЮНІСЕФ є головним методом профілактики дефіциту йоду у населення. Перевага надається саме йодованій солі через те, що вона є доступним, безпечним, дешевим для всіх продуктом, що споживається повсюдно, усіма категоріями населення протягом цілого року в однаковій кількості. Для досягнення профілактичного ефекту йодованої солі вживають стільки ж, як і звичайної, оскільки при регулярному її використанні в організм надходить фізіологічно необхідна кількість йоду, без ризику його передозування. Для цього до харчової солі додається калію йодат. Необхідно враховувати, що під час зберігання солі вміст йоду в ній зменшується, а під час варіння йод частково вивітрюється, через це солити їжу необхідно в кінці варіння. Йодована сіль не впливає на смакові якості їжі, не викликає побічних явищ.
– Чи додають йодовану сіль під час виробництва продуктів харчування?
– Масова йодна профілактика здійснюється також йодуванням води, що розфасовується, хліба, молока, додаванням йодидів у корм домашніх тварин, у воду при зрошуванні полів. Групова профілактика йодної недостатності проводиться для категорій населення з найбільшим ризиком йодного дефіциту – це діти, підлітки, вагітні, годувальниці. Найкращим джерелом йоду для немовлят є молоко матері.
Для групової профілактики використовуються різні препарати йодиду калію. Індивідуальна йодна профілактика проводиться у випадках зростаючої потреби в йоді. Вона рекомендується жінкам за рік до планової вагітності, після важких інфекційних та соматичних захворювань і включає вживання водоростей, морської капусти, полівітамінів із вмістом йоду та препаратів йодиду калію.
– Які продукти містять йод?
– Найбільше йоду міститься у морській капусті, морських водоростях, морській рибі та риб’ячому жирі. Молочні продукти також є відмінним джерелом йоду для організму людини. Найбільшу кількість йоду містить саме молоко – приблизно 16 мг, в кефірі міститься трохи менше йоду – 14 мг, в сметані – приблизно 8 мг йоду, а у вершках 9 мг.
Полуниця, перець, помідори, часник, редиска, капуста або картопля, волоські горіхи можуть бути здоровим доповненням до вашої дієти у разі, якщо вам потрібно збільшити споживання йоду. Якщо картоплю вживати з шкіркою, то одна середня печена картоплина може забезпечити 60 мікрограмів йоду.
Незалежно від того, в якому стані вживаються яйця, варені, омлет або яєчня, вони можуть стати відмінним джерелом поповнення йоду в організмі. Всього одне велике варене яйце забезпечує близько 12 мкг йоду.

Чоловіка, якого зафіксували на відео у момент вивезення сміття в […]

В Олександрійському пабліку https://t.me/hyevuy_alex опублікували відео, як чоловік та жінка […]

Вчора, 22 березня, в Олександрії біля танка сталася дорожньо-транспортна пригода. […]


поділитися
Залишити коментар